VAD ÄR MERCY AIR?

Mercy Air grundades 1991 som en oberoende kristen humanitär hjälporganisation för att ge stöd och hjälp med olika flyginsatser.
Mercy Air genomför flyginsatser som stöd till missionsorganisationer och andra humanitära hjälporganisationer i södra Afrika.
Mercy Air finns numera representerat i fyra olika länder: Sydafrika, USA, Schweiz och Sverige.

 • Huvudkontoret finns i White River, Mpumalanga i Sydafrikas nordöstra del.
 • Den växande organisationen består av både lokal underhållspersonal samt välutbildade och högt motiverade piloter, mekaniker och logistiker.

VILKA HJÄLPER MERCY AIR?

Målsättningen med Mercy Airs insatser är att ge bestående hjälp på ett snabbt och effektivt sätt till människor som drabbats av personliga katastrofer eller där naturkatastrofer inträffat i södra Afrika.

 • Mercy Air hjälper olika pågående projekt som drivs av olika missionsorganisationer eller andra humanitära hjälporganisationer.
 • Mercy Air hjälper också människor som på grund av politisk oro måste fly från sitt land eller område.
 • Mercy Air hjälper människor oberoende av deras ras, hudfärg, kön eller religion.

HUR HJÄLPER MERCY AIR?

Mercy Air har flera års erfarenhet av att transportera både människor och olika slags gods. Organisationen ger också stöd till olika medicinska insatser till människor i otillgängliga områden samt vid olika typer av katastrofer.
Personalen använder sina olika gåvor för att på bästa sätt hjälpa de som är svaga och sjuka samt att ge mat till de hungriga och kunskap till de som ännu inte fått gå i skola.

 • Personalen använder sina olika gåvor för att på bästa sätt hjälpa de som är svaga och sjuka samt att ge mat till de hungriga och kunskap till de som ännu inte fått gå i skola.
 • Den kristna tron är drivkraften bakom Mercy Airs olika insatser.
 • Mercy Airs arbete stöds av donationer och gåvor från samhällets olika delar. Detta gör även att de fattigaste bland de fattiga.

VAR HJÄLPER MERCY AIR?

Från sin bas i Sydafrika ges hjälp till följande länder: Mozambique, Zimbabwe, Zambia, Botswana, Malawi, Namibia, Swaziland och Madagascar.

 • Mercy Air tillhör en organisation som heter CAASA (Christian Aviation Alliance of Southern Africa) detta sörjer för att alla flygningar planeras och genomförs på det mest kostnadseffektiva sättet för regionen södra afrika.
 • Tillgången till både helikoptrar och flygplan gör att Mercy Air kan erbjuda olika lösningar till svåra transportproblem.
 • Genom medlemskapet i CAASA har Mercy Air tillgång till flera olika flygplan för att erbjuda lösningar till olika transportbehov.

STYRELSEN

Camilla Davidson
Camilla DavidsonOrdförande
Håkan Wistrand
Håkan WistrandLedamot
Bo Nilsson
Bo NilssonLedamot
Sven-Arne Karlsson
Sven-Arne KarlssonLedarnot & kassör

AMBASSADÖRER

Björn Johansson
Björn JohanssonAmbassadör
Noomi Proost Eriksson
Noomi Proost ErikssonAmbassadör

FÄLTARBETARE

Allan and Des Luus
Allan and Des Luus
Allan o Desire började jobba med Mercy Air 2009. Allan är flygingenjör och har 25 års erfarenhet av arbete inom flygindustrin. Hans erfarenhet som ansvarig för olika industrier kommer väl till pass som direktor och ansvarig för Mercy Air.
Desire hade tidigare haft erfarenhet av att driva B&B och passade därför bra in i rollen som ansvarig för Mercy Airs Gästhem.
John and Anne Herbert
John and Anne Herbert
John o Anne har jobbat med Mercy Air sedan 1995. Anne has 30-års erfarenhet av utbildning och ansvarar för det utbildningsprogram som stöds av Mercy Air. John har mer än 20-års erfarenhet som pilot och mekaniker och är Mercy Airs chefspilot.
Holger and Maria Ziessler
Holger and Maria Ziessler
Holger o Maria har varit med Mercy Air sedan 2000. Holger har många års erfarenhet som underhållsmekaniker av olika slags flygplan och är Mercy Airs chefsmekaniker.
Maria är involverad i gästhemsverksamheten och också i olika flygprogram samt arbetet inom HIV/AIDS rådgivning.
Roger and Katy Pacholka
Roger and Katy Pacholka
Roger o Katy har varit med Mercy Air sedan 2011. Roger är läkare med akutmedicin och trauma som specialitet men är också mycket involverad i undervisning av läkare och studenter.
Katy är sjuksköterska med kirurgi och geriatrik som specialitet. Hon har utbildat sig speciellt med inriktning på Alzheimers patienter. De är medicinskt ansvariga för Mercy Airs arbete.
Paul and Cathy Middleton
Paul and Cathy Middleton
Paul o Cathy kom till Mercy Air 2003. Paul har flugit I 18 år och är Mercy Airs säkerhets ansvarige.
Cathy är sjuksköterska och barnmorska och också involverad i gästhems verksamheten.
Dean and Kaylene Yeoman
Dean and Kaylene Yeoman
Dean o Kaylene började med Mercy Air i juni 2013, då hade de med sig många års erfarenhet av missionsflyg i olika afrikanska länder. Dean har varit helikopter ingenjör och pilot i mer är 40 år. Kaylene har varit lärare i många år och specialiserat sig på att undervisa engelska som ”andra språk”. Hon är involverad i det utbildningsprogram som Mercy Air driver.
Dean är ansvarig för helikopterprogrammet inom Mercy Air.
Charlotte and Shaun Fredriksson
Charlotte and Shaun Fredriksson
Charlotte kom till Mercy Air 2010 som ansvarig för Gästhemmet. Från och med 2012 blev hon ansvarig för bokföring och ekonomi. Hennes make Shaun är lokal konstnär men finns också med och hjälper till att bygga och underhålla olika projekt som Mercy Air ansvarar för.
Azarja and Renee Groot
Azarja and Renee Groot
Azarja och Renee har varit med Mercy Air sedan 2012. Azarja har utbildningen inom flygvetenskap och detta kombinerat med hans erfarenhet som flyginstruktör och flygingenjör gör att han passar väldigt väl in Mercy Airs behov av piloter och mekaniker.
Renee, utbildad NO-lärare, ansvarar för skolundervisningen för deras tre barn samt hjälper också till i gästhemsverksamheten.